06.04.2017

Šta je to startup i zašto je bitan?

Startup je kompanija koja traži odgovore na pitanja – 1. Koji je moj proizvod?, 2. Ko su kupci mog proizvoda?, 3. Kako će moj biznis da zarađuje novac? - Dave McClure Startup je privremena organizacija koja traži repetitivan i skalabilan biznis model. - Steve Blank Startup je institucija sačinjena od ljudi, dizajnirana da isporuči novi proizvod ili uslugu u uslovima gdje je dosta stvari nepoznato. - Eric Ries
Gore navedene definicije nam otprilike približavaju šta je to startup, no, startup ne mora biti isključivo jedna definicija. Recimo da je startup način razmišljanja, ili kako bi rekli na engleskom govornom području “State of mind”. Startup je način razmišljanja koji nas tjera da rješavamo probleme oko sebe, na način na koji nama odgovara, a da pri tome zaradimo neki novac od toga, i rješenje tog problema učinimo samoodrživim. Startup nije nužno tehnološki termin i nije zakovan za tehnologiju i IT.

Najjednostavnije, startup je rješenje poznatog problema na inovativan način, uz mogućnost monetizovanja tog rješenja.

Startupi su savršen način održavanja stabilne ekonomske situacije u državi. Oni pomažu povećanju ekonomske aktivnosti države, koja je neophodna za ekspanziju ekonomskog razvoja i stvaranja novih radnih mjesta. Startupi povećavaju broj radnih mjesta na godišnjoj bazi i konstantno rastu. Tehnološki napretci su samo od jedna od nuspojava koju startup okoline donose. Naravno, svaki tehnološki napredak je korak ka stabilnijoj i bržoj ekspanziji ekonomije jedne države. Bez inovacija i startup biznisa društveni i ekonomski sistem bi imao silaznu putanju i ubrzo bi zastario Zato inovacije i startupi zauzimaju visoko mjesto u kreiranju i održavanju biznisa i poslovanja, a samim time i samoodrživosti ekonomije okoline u kojoj se razvijaju. Više startupa čine ekonomsku situaciju u državi zdravijom i obnovljivijom.

Učinimo BiH državom koja će imati samoodrživu ekonomiju, puno poslova i čija će startup scena i okolina biti najperspektivnija u Evropi i u svijetu.

Ako se pitaš kad i kako početi, predlažemo da počneš 6. maja na ValueUp - besplatnoj edukaciono-motivacionoj konferenciji na temu razvoja startup kompanija, poslovnih ideja i poduzetništva za mlade.

Više o konferenciji i prijavama za istu na www.valueup.ba/prijava
Želiš biti u toku svih dešavanja?
Prijavi se na naš newletter i sve bitne informacije stižu ravno u tvoj inbox!

ValueUP blog